A Tudástárban a múlt hónapban megjelent cikkek összefoglalója és linkjeinek gyűjteménye, dőlttel a korábban még sehol sem publikált anyagok linkjei.

Novemberben új oldalakkal bővült "A család élete" című fejezet. Dr. Brian Skotko és munkatársai 2011-ben nagyszabású kérdőíves vizsgálat keretében próbálták felmérni, hogyan is élnek azok a családok, ahol az egyik tag Down-szindrómás. A Down-szindrómás gyerekeket és fiatalokat a testvéreik szeretik, megbecsülik, és fontos dolgokat tanulnak tőlük az élet örömeiről és a szeretetről. A szülők büszkék Down-szindrómás gyerekükre, és úgy érzik, a jelenléte lelki gyarapodást hozott számukra.

Az értelmi fejlődéssel kapcsolatos meglepő tények közül megismertük, hogy a Down-szindrómások IQ-ja az életkorral csökken, miközben a mentális teljesítményük folyamatosan növekszik, és hogy az értelmi képességeik sajátos mintázata miatt az olvasási teljesítményük jobb lehet, mint amit az általános intelligencia szintjük vagy a nyelvi teljesítményük alapján várhatnánk. Ahhoz, hogy hogy reálisabb képet kapjunk a Magyarországon meglehetősen rossz hírű szóképes olvasásról, érdemes megismerkedni azzal is, hogyan működik ez különböző nyelvekben és hogyan működik speciálisan a Down-szindrómásoknál. A korai szóképes olvasás előkészítése kép párosító játékokkal történik, ehhez kép- és szimbólumkártyákat is letölthetünk a Tudástárból.

A letölthető anyagok közé egyszerű csoportosító játékok is felkerültek, a kivágós-ragasztós fajtából, az eszközajánlók között pedig megjelent két nagyszerű "tanulójáték", a Logico Primo és a LÜK Bambino leírása. A csecsemőgondozás témáján belül a segített szobatisztaság "minimál változatáról" gondolkoztunk.

A nagyvilág izgalmas hírei között beszámoltunk arról, hogy egy angol településen egy Down-szindrómás férfit választottak önkormányzati képviselőnek és hogy a Washington University laboratóriumában sikerült eltávolítani Down-szindrómás emberi sejtekből a 21. kromoszóma fölösleges, harmadik példányát. Szívünket melengette két Down-szindrómás fiatal egymásra találása és házassága, egy rendkívüli születéstörténet, és két inspiráló idézet a szépségről és a gyerekvállalásról.

Decemberben is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.

A korábbi hónapok összefoglalói:

október

szeptember

augusztus

július



Kép: Marie-Anne Ganpatsingh: Autumn Tree